fbpx

Scrum is gewoon een kortere waterval? Toch?

Een vraag die ik regelmatig krijg van mijn cursisten tijden de Scrum trainingen.

Waterval biedt een gestructureerde aanpak en heeft over het algemeen de kenmerk van het nemen van een lange tijd om te leveren, omdat elke fase en een bepaalde volgorde moet worden doorlopen.

Scrum is zeer vergelijkbaar en heeft veel van dezelfde stappen in dezelfde volgorde als waterval.
Wat is dan het verschil? Waterval lijkt te worden gebruikt rond massieve projecten die maanden of jaren duurt voor oplevering.
Bij Scrum heb je een minimum levensvatbaar product om de vier weken (maximaal).
Maar wat houdt een waterval project tegen om ook al kleinere deliverables van een potentieel levensvatbaar product op te leveren?  Je product descriptions in een backlog te zetten? Als een dedicated team intensief samen te werken?

Als waterval ook alles kan wat Scrum kan bieden, waarom is Scrum dan anders? Het grote verschil met de twee methodes is vanwege de psychologie van de bij het project betrokken ontwikkelaars:
• Waterval: Heeft een centraal ownership (eigenaarshap) van het project
• Scrum: Heeft een gedistribueerd ownership voor het project

Eigenaarschap zegt iets over:
• Hoeveel verantwoordelijkheid een betrokken persoon heeft?
• Hoeveel gezag een betrokken persoon heeft?
• Hoeveel invloed en controle een betrokken persoon heeft?

Wanneer we kijken naar waterval, dan hebben de bij het project betrokken ontwikkelaars / bouwers / teamleden zeer weinig eigenaarschap. De eigenaarschap voorwaarden zijn bijna uitsluitend belegd bij projectleider of projectmanagers en de opdrachtgever. De Ontwikkelaars / bouwers / teamleden hebben dus gebrek aan gezag, verantwoordelijkheid en invloed op het project. Dat doet iets met de psyche en dus zullen ze op deze manier minder verantwoordelijkheid nemen voor het resultaat van het project of de project producten.

Scrum aan de andere kant, geeft verschillende niveaus van verantwoordelijkheid, gezag en invloed aan alle betrokkenen. Bijvoorbeeld de product eigenaar (product owner) heeft de meeste verantwoordelijkheid, maar deze verantwoordelijkheid is gedeeld met de rest van het team. Het is onmogelijk in scrum voor een ontwikkelaar / bouwers om de kop in het zand steken en zeggen dat de problemen niet zijn/haar problemen zijn.

In Scrum zit een aantal sterke psychologische mechanismen verborgen die onderscheidend zijn:

  • De mensen in het team zijn zelf verantwoordelijk en hebben bevoegdheden.
  • Het is een transparant proces met natuurlijke meetmomenten.
  • De eigenaar van het product zit in het scrum team.
  • Het accent ligt op zichtbare toegevoegde waarde die in reële stappen wordt gehaald.

In de scrum wereld is de cartoon van de kip en het varken erg populair om dit laatste statement te verduidelijken.
Waterval stelt ontwikkelaars / bouwers in staat om kippen te zijn maar scrum vereist dat de ontwikkelaars / bouwers zich opstellen als varkens.

Pin It on Pinterest

Share This