fbpx

Hieronder hou ik mijn persoonlijke favoriete boeken bij in het vakgebied voor de Scrummaster. Boeken voor scrummasters. En ook handige linkjes en suggesties. Omdat ook scrummaster gebruik maken van hun vier intelligenties, zie je wellicht een verassend gevulde boekenkast. Laat je verassen.
Deze rubriek vul ik af en toe aan.

Update: 20 mei 2022

 

Scrum & Agile algemeen:

Succes met Scrum

Een super praktisch boek. Concrete uitleg en voorbeelden over de basis van Scrum werken.
Ook antwoorden op vragen als “Waarom schatten we complexiteit van taken in storypoints en niet in uren?”, “Mogen bugs worden opgenomen op de productbacklog?”, “Waarom is het niet verstandig om teamleden aan meerdere projecten tegelijkertijd te laten werken?”, “Hoe verkoop ik Scrum aan mijn klanten?”, “Wat is het grootste project dat ik nog met de Scrum-methodiek kan uitvoeren?”.

Waardevolle Agile Retrospectives

Het boekje beschrijft de nut en noodzaak van het houden van agile retrospectives. Er staan een aantal (standaard) oefeningen in om eens uit te proberen, voor als je net begint als Scrummaster.

Faciliteren van workshops:

Gereedschapskist voor visualisatie voorbeelden

Ik heb mogen meewerken aan de Nederlandse vertaling van dit boek. Een boek vol met visualisatievoorbeelden voor Agile teams over het verbeteren van samenwerking en communicatie, en ook over de vormgeving van gedragingen.
Hiermee kun je ook je eigen voorbeelden gaan bedenken.
Werkvorm storymapping

Storymapping werkvorm

User story mapping is een techniek om samen met stakeholders en team te zorgen voor een duidelijk en volledig beeld van de richting van het product of project. De storymap is een praktische manier om een eerste versie van een product backlog te maken.

Werkvorm storymapping

Vol vetrouwen interactieve bijeenkomsten ontwerpen en begeleiden

Gemiddeld besteden we vier uur per week aan overleggen en daarvan ervaren we tweederde als onnodig. Wil je jouw bijeenkomsten, overleggen en workshops effectiever maken?

Met behulp van deze training geef je slimmer en leuker vorm aan het samenwerken met anderen in sessies om zo samen tot een succesvol resultaat te komen.
Bovendien kan je het Facilitation Foundation examen van APMG International afleggen. Dit is een internationaal erkend certificaat.

Groepsdynamica:

De 10 principes van agile-lean teamcoaching

Een boek vol met achtergrond theorie over praktisch werken met een team.

Het boek is onderverdeeld in vier delen waarbij ieder deel een stap uit de PDCA-cyclus van Deming volgt. PLAN gaat over de basisuitgangspunten van (team)coaching. Kritieke succesfactoren van coaching en teamvolwassenheid beïnvloeden.
DO gaat o.a. over het begeleiden van Agile/Scrum teamsessies.
CHECK is een hulpmiddel voor de retrospectives en fases waar een team doorheen kan gaan.  ACT helpt bij het aanscherpen van jouw coaching activiteiten.

Een must voor de agile (team)coach of Scrummaster

De 5 frustraties van teamwork – Lencioni

In een makkelijk te lezen management roman stijl leer je wat je kunt doen als een team niet lekker samenwerkt. Zelf heb ik het model ook wel eens gebruikt om een team een zelfanalyse te laten doen mbv een vragenlijst gebaseerd op zijn model.

 

Flow – van goed naar goud, je team in een flow

Dit boek van ex-hockey coach Marc Lammers heeft mij heel veel duidelijk gemaakt over hoe je effectieve teams krijgt. Leuk en inspirerend boek wat je doet nadenken. Over kampvuur gesprekken, het belang van autonomie en team innovaties. Met tips en trucks duidelijk uitgelegd en goed in elke team praktijk toepasbaar.

 

Tastycupcakes.org

Fuel for Invention and Learning

 

Diversen:

Pin It on Pinterest

Share This