fbpx

 

Per half oktober 2015 is het mogelijk om bij IPMA een PMO certificaat te behalen. Een belangrijke mijlpaal voor het PMO vakgebied.

 

Aangezien ik in de IPMA examenconstructie commissie meehelp met deze certificering kan ik een tipje van de sluier oplichten. Hoewel, ik heb geheimhouding, dus ik ga niets vertellen over de mogelijke examen vragen.

 

De zwaarte van deze PMO certificering zit tussen D en C in. Logisch want je wordt als PMO medewerker vaak bij de wat zwaardere en complexe projecten ingezet. Je moet dus de taal kunnen spreken van een Projectmanager op B of C niveau.

Er zijn enkele nieuwe eindtermen bijgekomen, specifiek voor het PMO vakgebied, o.a.
  • Workshops faciliteren,
  • Inrichten tijdelijk en permanent PMO,
  • Drijfveren van Graves,
  • Business model Canvas.

Onderwerpen die meehelpen om als PMO medewerker het verschil te kunnen maken en een project als een soort co-pilot tot een succes te kunnen brengen.

Echter andere onderwerpen zijn juist geschrapt voor IPMA PMO zoals de Big V, creatief leiderschap, verwachtingsmanagement, Mintzberg, managementstijlen, financiële jaarstukken.
Vooral deze laatste is fijn wat dat scheelt balans vragen, break-even points, roi’s, winst en verlies en Nette contante waarde berekeningen.

EVA (Earned Value Analyse) blijft er wel in omdat dit een zeer handig en belangrijk voorspellend hulpmiddel is. Bij fixed prijs & scope projecten een must-have.

Er zal een belangrijk accent komen te liggen op PMO specifieke onderwerpen, waaronder:

  • Workshops kunnen faciliteren en creativiteit
  • Inrichten van (tijdelijk) PMO
  • Configuratiemanagement, projectdossier en structuur
  • Scope bewaking, wijzigingsbeheer en beheersing aspecten
  • Invloed zonder macht, waar het Graves model een handig hulpmiddel bij is
  • De context van een project (staande organisatie, programma & portfolio management)
Ook is er meer aandacht voor ‘moderne’ Agile methoden zoals Scrum en Lean Six Sigma.
Indien er interesse is in een IPMA PMO training of andere vragen dan kunnen jullie altijd contact met me opnemen (mertine@mercademy.nl of 06-29525779). Ik heb samen met het bedrijf http://www.studytube.nl een  IPMA PMO e-learning te ontwikkelen.
Een e-learning is een fijne manier om zelfstandig te leren, Waar en Wanneer het ” jou” uitkomt. De training is voorzien van veel filmpjes, voorbeelden, tussentijdse toetsvragen en is een heel stuk goedkoper dan een klassikale trainingen. De e-learning kan altijd worden aangevuld op verzoek met met een offline examen training sessie of coaching.

 

Meer info op IPMA certificering site:

Pin It on Pinterest

Share This