fbpx

Eind 2008 heeft OGC (de makers van o.a. Prince en ITIL) een standaard geïntroduceerd voor het inrichten van een projecten en portfolio organisatie.

Waar Prince2 alleen naar projectmanagement kijkt en MSP naar programmamanagement, schetst P3O het totale portfolio van verandering in een organisatie.

Een belangrijke meerwaarde is dat P3O naast de tijdelijke initiatieven (programma’s en projecten) met name aandacht besteedt aan het structureel – als tegenhanger van ‘tijdelijk’ – managen van een portfolio van veranderinitiatieven.

Daarbij zijn het prioriteren van ‘de juiste’ programma’s en projecten en afstemming op de dagelijkse bedrijfsvoering belangrijke uitgangspunten.

Een essentiële rol wordt toegekend aan de zogenaamde ‘offices’, bekend onder de afkorting PMO (Portfolio, Programme of Project Management Office).

Onderwerpen in P3O:

  1. Wat is de toegevoegde waarde van een P3O? Hoe kunt u het succes meten van uw ondersteuning?
  2. Wat is de optimale organisatievorm voor de ondersteuning van uw strategie? Hoe houdt u daarmee uw standaarden van de organisatie goed overeind en ondersteunt u de besluitvorming over de prioriteiten? Wat is de betekenis van het center of excellenties, welke rollen moeten ingevuld worden en hoe kun je die zo praktisch mogelijk combineren?
  3. Wat is de ideale ophanging van uw support organisatie binnen uw bedrijf?
  4. Hoe kunt u de implementatie goed organiseren en niet doorschieten niet door te veel details waardoor het succes afneemt. Hoe kunt u in aanpak kiezen die u voor de langere termijn een prima ondersteuning geeft en ook op korte termijn helpt de resultaten te boeken?
  5. Welke tools zijn geschikt voor uw organisatie. Dit op basis van de kennis van de beschikbare soorten tools en de voorwaarden om de verschillende soorten effectief te kunnen gebruiken? Welke praktische voorbeelden zijn er om u snel op weg te kunnen helpen?

(english version)
Te bestellen via managementboek.nl

Pin It on Pinterest

Share This