fbpx

Vandaag het boek “Goed voor de groep” van Karin de Galan uitgelezen. Een tip voor iedereen die wel eens iets staat uit te leggen aan een groep mensen. Of als je probeert mensen tot bepaalde inzichten te laten bewegen. Hoewel het boek is toegespitst op trainers die een dag of meer een leerbijeenkomst begeleiden, staan er ook hele bruikbare tips in voor kortere sessies.

Waar het vooral om gaat is dat je inzicht krijgt in hetgeen je ZELF doet of zegt, waardoor een ander automatisch een bepaalde reactie gaat geven. “Actie = reactie”.

Bijvoorbeeld:
Je staat voor een groep, je wilt dat iedereen een bepaalde applicatie of proces gaat gebruiken, je geeft je mening en daarbij zeg je (en straal je non-verbaal uit)  dat de rest dat gewoon moet aannemen voor waar.
Volgens de in het boek uitgelegde Transactionele Analyse, plaats je jezelf in de kritische ouder positie en je verwacht van je toehoorders een volwassen reactie. Dit kan ook weerstand oproepen en je toehoorders kunnen totaal anders reageren dan jij verwacht. Bijvoorbeeld ook als kritische ouder (veel ja-maar) of als kind (stelt geen vragen, maar gaat het wellicht ook niet gebruiken/toepassen).

Ook andere psychologische modellen worden besproken met veel voorbeelden. Zoals:

  • Rationeel Emotieve Therapie (RET). Hoe jouw overtuigingen met je aan de haal kunnen gaan en daardoor een soort “self fulfilling professie” gaat worden.
  • Fight-flight-freeze-reactie. Hoe reageer je op kritiek, kritische vragen, “zeurders”, dominante of passieve deelnemers etc.
  • Overdracht en tegenoverdracht. Heel duidelijk wordt uitgelegd hoe je zowel de positieve als negatieve feedback van deelnemers moet incasseren vanuit je rol en niet als persoon. Of hoe je kunt reageren op weerstand.
  • Cognitieve dissonantie. Wij mensen (maar ook trainers en deelnemers) zijn geneigd om onszelf positief uit te leggen. Binnen een training is de herkennen van deze principes erg belangrijk. Zodat je training meer effect zal brengen bij de deelnemers.

Het boek was voor mij een feest van herkenning, ik herken alles. Dit boek is een weldaad voor je ziel als je wel eens voor een groep staat. Ik heb het in één ruk uitgelezen.
Elke trainer (ook de parttime of ad-hoc trainers) die eens goed naar zichzelf wil kijken, wil ik dit boek aanraden. Eigenlijk iedereen die wel eens voor een groep staat. En mensen/trainers die denken dat niet (meer) nodig te hebben, misschien nog wel meer.

Te bestellen via bol.com

Pin It on Pinterest

Share This