fbpx
Soms zijn er mensen die niet begrijpen waarom elke twee weken, het hele team stopt voor een paar uur, alleen maar om te spelen met post-its. Ze zijn niet de enige. Ook de teamleden zelf hebben soms moeite met deze meeting. Ze willen graag achter hun PC blijven zitten en doorwerken. “Alles is OK, alles doet het goed, we willen geen Retrospective”. Of de sleur komt er in, omdat steeds hetzelfde format (werkvorm) wordt gebruikt.

 

Ik hoor soms in mijn Scrum trainingen over teams waar men op een gegeven moment is gestopt met deze meeting. Of waar alleen nog over de inhoud van de backlog wordt gesproken tijdens dit event.
Persoonlijk vind ik van alle meetings de Retrospective DE bijeenkomst met de meeste business waarde voor een organisatie.

 

Wat is een Agile Retrospective?

Een Agile Retrospective is een bijeenkomst die wordt gehouden aan het einde van een iteratie bij een Agile werkwijze (bijvoorbeeld Scrum). Op gezette tijden reflecteert het team over hoe ze nog effectiever kunnen worden. Op basis hiervan passen ze hun gedrag aan.

 

Het is dus een event waarbij de teams even stoppen en hun manier van werken analyseren. Zeker in onze drukke maatschappij is dit erg belangrijk. We zijn zo druk bezig de hele dag dat we de tijd soms vergeten. We stoppen niet met wat we doen om onze manier van  werken te analyseren. Of soms pas aan het einde van een project (als er niets meer aan te passen valt).

 

Agile Retrospectives vormen een hoeksteen van elke inspect en adapt cyclus. Hoewel teams het leren niet hoeven te beperken tot een Retrospective moment, is deze meeting wel vaak waar het meest geleerd wordt.

 

In werkelijkheid is een Agile Retrospective nog veel meer dan dat, het is een bijeenkomst waar het team zelf de volledige eigendom heeft over de agenda en de uitkomst. Niemand legt iets op.

 

Last but not least. De Retrospective is ook een plek om de werkomgeving (organisatie) te analyseren.

 

 De 10 belangrijkste redenen voor Agile Retrospectives:
  1. Het is een team Energiser. Het team kan meer energie krijgen als ze nieuwe wegen en nieuwe mogelijkheden vinden voor de aanpak van oude problemen. Agile Retrospectives mogen niet saai worden. Het is een perfecte plek om wat plezier te hebben en een beetje te ontspannen terwijl je werkt. Waarom niet een keer een gezellige bar opzoeken voor een Retrospective? Of een terrasje als het mooi weer is?
  2. Het moment om frustraties los te laten.

    Een Agile Retrospective kan een plaats zijn waar het team zich veilig voelt, zodat ze vrijuit over hun frustraties kunnen praten. Ieder mens heeft de behoefte om te worden gehoord. Je hoeft geen officiële coach te zijn of facilitator om deze sessie te begeleiden. Echter coaching en facilitator skills zijn wel heel handig om te hebben als ScrumMaster.

  3. Het is een teambuilding artefact. Soms kunnen tijdens het werk zaken moeilijk worden, ook onderling. Een Agile Retrospective is de perfecte plek om een paar teambuilding activiteiten doen om de harmonie terug naar het team te brengen.
  4. Een plek om te leren en nog beter te worden als team en organisatie.

    Een van de grootste problemen die we als mens hebben is dat we niet vaak stoppen om na te denken (of in ieder geval de meesten van ons niet). Om te leren, moeten we stoppen en nadenken over wat er gebeurd is. De Agile Retrospective is de perfecte plek om dit te laten gebeuren; het is een plek waar iedereen stopt en nadenkt over wat ze deden. Een moment van reflectie om te kunnen groeien en om te voorkomen dat dezelfde fouten in de toekomst weer worden gemaakt.

  5. Het creëert continuous improvement. Een Agile Retrospective is een ritueel dat de teams in staat stelt om een continue verbetercultuur te creëren. Ze reflecteren op ervaringen uit het verleden, om  toekomstige acties te bepalen. Typische Agile Retrospectives worden uitgevoerd op teamniveau, maar dit kan worden uitgebreid naar de verschillende niveaus van de organisatie, zodat de gehele organisatie verbeterd en groeit.
  6. Verhoogt klantwaarde. Agile Retrospectives hebben een positieve invloed op de waarde die aan onze klanten wordt geleverd. Het belangrijkste doel van dit ritueel is om continue verbetering mogelijk te maken. Dit houdt in dat teams steeds beter worden in de tijd, en als een resultaat  hiervan, zullen ze ontdekken wat de meest efficiënte manier is om de beste waarde te leveren aan hun klanten.
  7. Empowers teams. Een van de mooiste dingen van Agile Retrospectives is de kans die teams krijgen om hun eigen beslissingen te nemen. Dit ritueel biedt de mogelijkheid om teams te empoweren. Ze nemen hun eigen beslissingen over hun eigen acties. Ze hebben  autonomie over  beslissing om hun manier van werken zelf te veranderen.
  8. Een plek om gebeurtenissen uit het verleden te eren of om over te treuren. Teamprestatie kan sterk worden beïnvloed door veranderingen binnen de teams. Soms gaan er mensen weg, de andere keer komen er nieuwe mensen bij het team en de dynamiek binnen het team verandert. Mensen die zich niet bewust zijn van groepsdynamica en systeemdenken begrijpen niet altijd wat er aan de hand is. Door stil te staan bij de verandering van de teamsamenstelling, worden onbewuste emoties duidelijk.
  9. Een plek om positiviteit te vergroten in het team. Positiviteit en waarderen zijn krachtige verbeter aanpakken. Feed forward in plaats van feedback. Begin of eindig een retrospective met een rondje waarderen van elkaars inbreng. Energie gaat stromen. Enkele (psychologie) studies hebben inmiddels al aangetoond dat positiviteit in een team de performance doen toenemen. Wie bekend is met Appreciative Inquiry (AI), zal dit herkennen.
  10. Het is een tool om te communiceren met het management. Het team kan belangrijke informatie voor het management met elkaar voor bespreken. Vooral als het gaat om problemen die elders in de organisatie geadresseerd moeten worden.
Ik gun iedereen waardevolle Retrospective om te leren en om te groeien.
Welke voordelen heb jij al ondervonden van Retrospectives?

Pin It on Pinterest

Share This