fbpx

Heb je weer grote mensen laten spelen met LEGO®, mam?’, vraagt mijn zoon als ik enkele dozen vol LEGO® aan het sorteren en opruimen ben. We hebben net gegeten en ik heb die dag weer een proces begeleid met behulp van de Lego Serious Play® methode (LSP).

‘Ja, mam heeft weer geholpen met het oplossen van problemen door middel van het bouwen van verhalen!’

We willen meer Agile worden ..

Enkele weken geleden begeleidde ik een overleg van een Management Team. De vraag was:
“We willen meer Agile worden, onze offertes willen we sneller gaan leveren en ze moeten beter zijn afgestemd op de vraag van de klant”

Het werd een krachtige sessie, waarin in zeer korte tijd de mogelijke oplossingen letterlijk in 3D op tafel kwamen te liggen. Vervolgens zijn er enkele scenario’s uitgeprobeerd om te testen wat de meest ideale oplossing zou zijn. Er kwam in enkele uren tijd een gedeeld en gedragen inzicht. Een besluit was snel genomen en iedereen was gecommitteerd hieraan.

Teambuilding met Lego Serious Play

Een andere keer mocht ik een nieuw team begeleiden bij het ontdekken van hun Teamwaarden. Ze zagen elkaar voor het eerst die dag. De vraag was: “Wat maakt dat dit team een echt team wordt, en welke waarden zijn er individueel aanwezig om een succesvol team te worden?” Het werd een teambuilding next level sessie, waar maanden later nog aan werd gememoreerd door de teamleden.

Flow, van goed naar goud

Marc Lammers beschrijft het ook in zijn boek “Flow, van goed naar goud”. Hij zegt: “Een team wordt nooit succesvol door middel van targets en vanuit het management opgelegde missie en visie. Een team wordt alleen succesvol door het hebben van een gezamenlijke droom, een collectieve ambitie en gedeelde teamwaarden”.
Modellen bouwen, verhalen vertellen en samen creëren, dat is wat je doet met deLego Serious Play® methode. Dus geen plannen van aanpak schrijven, gevuld met verantwoorde cijfermatige onderbouwing … niet helemaal wat we gewend zijn. Een verlangen, droom of visie begint niet bij cijfers: die begint bij mensen en wensen. Die cijfers komen later wel. Eerst de collectieve ambitie neerzetten om als team, afdeling of organisatie voor goud te kunnen gaan.
“Serious business, daarvan is kinderspel niet synoniem
Dat je bouwt met LEGO maakt het niet minder legitiem”
Atta De Tolk - Spoken Word Artist

Organisatie verandering

Goed doordachte methodische stappen

Lego Serious Play® is een door LEGO® zelf ontwikkelde methode, gericht op het bouwen van betere en sterkere organisaties. Het zelf toepassen heeft in de jaren 90 Lego gered van de ondergang.
Samen bouwen aan de toekomst dus: van ondernemingsstrategieën, innovaties of user-requirements tot team ontwikkelingen.
Het bouwen met een speciale Lego Serious Play (LSP)® set in combinatie met de goed doordachte methodische stappen om te komen tot een verhaal dat beklijft, maken LSP tot een krachtige aanpak voor diverse soorten vraagstukken. 
Lego workshop
LSP

De Lego Serious Play methode in een notendop

Maar wat biedt de Lego Serious Play® methode dan precies? In het kort:
  • je brein handen en voeten geven: door het bouwen van verhalen in 3D-LEGO®-modellen, worden nieuwe verbindingen tussen neuronen in de linker- en rechterhersenhelft tot stand gebracht. Je wordt er dus slimmer van.
  • 100% participatie: veel overleggen in het (bedrijfs)leven kennen de 20/80-verhouding: 20% van de mensen is 80% aan het woord. Herkenbaar nietwaar? Dit kost bedrijven niet alleen tijd, maar ook veel geld en motivatie. Tijdens een Lego Serious Play®-workshop doet ieders inbreng ertoe.
  • nieuwe kennis: kennis slaat zich op allerlei manieren in ons brein op. Doordat je fysiek verhalen bouwt, blijven gedeelde inzichten en conclusies  lang in het geheugen aanwezig.
  • het systeem begrijpen: door zowel individueel als gezamenlijk te bouwen en je speelveld in kaart te brengen, leer je het systeem (vanuit een ander perspectief) zien.
  • organisatiedoelen verbinden aan individuele doelen: het meest loyaal blijft een mens aan zijn eigen normen, waarden en levensvisie. Deze zaken koppelen aan de doelen van een organisatie, maakt dat je in weerbarstige tijden tegen een stootje kan.
  • het doorbreken van patronen: het geeft inzicht, legt patronen bloot en geeft je middelen in handen om te komen tot nieuwe oplossingen. Wie bekend is met fenomenen als systeem denken (Peter Senge) en systemisch werken, zal hierin iets herkennen.
Lego Serious Play

Wanneer is Lego Serious Play te gebruiken?

Lego Serious Play® zet ik in waar nodig. Het mooie is dat werkelijk iedereen in de groep actief participeert. De opbouw van individueel naar gezamenlijk bouwen blijkt langdurig effectief. Een beeld zegt tenslotte meer dan 1000 woorden. Hoeveel meer impact heeft een 3D beeld dan wel niet?
En, laten we eerlijk zijn, uitdagingen ontleden door ‘serieus spelen’ is vele malen leuker dan een saaie vergadering of gortdroge heisessie. De twinkeling in de ogen van deelnemers wanneer er gebouwd en ontdekt wordt, is goud waard.

Pin It on Pinterest

Share This