fbpx

Uit onderzoek, met o.a. tweelingen, blijkt dat “Ongeveer 30% van leiderschapspotentieel erfelijk is bepaald & 70% is te ontwikkelen”. Die 70% krijgt vorm door omgevingsfactoren en bovenal door de (potentiële) leider zelf. Dus ja, leiderschapskwaliteiten kun je laten groeien. Maar wat zijn dan die kwaliteiten? Daarvoor staan we eerst even stil bij wat leiderschap is en waarom goed leiderschap belangrijk is. 

Wat is leiderschap?
‘Leiderschap is het vermogen om anderen te beïnvloeden, te motiveren en in staat te stellen om bij te dragen aan de effectiviteit en het succes van de organisatie waar ze deel van uitmaken.’ Dit is een definitie van Bernard Bass, een bekende leiderschapsonderzoekers.
Dus dit zijn naast ondernemers en managers ook de onderwijzers, consultants, coaches, projectmanagers & ondersteuners, vrijwilligers etc. 

Waarom is goed leiderschap belangrijk?
Door goed leiderschap krijg je dingen voor elkaar. Kun je betekenis (Purpose) geven aan je eigen leven dat van anderen. Kun je organisaties tot een fijne plek om te werken maken en daardoor laten groeien. Door goed leiderschap slagen projecten. Wordt zelfsturing van teams en een plattere organisatie mogelijk. Door goed leiderschap help je om je om de competenties/kwaliteiten van mensen of kinderen in je omgeving verder te ontwikkelen. Met goed leiderschap heb je meer impact. 

Wat zijn dan die aspecten van goed leiderschap?
Wat maakt nou iemand tot een goed leider? Daar zijn heel wat boeken over geschreven. Bernard Bass beschrijft in transformationeel leiderschap dat een goede leider verder kijkt dan alleen naar de taak die moet worden gedaan of het doel behalen. Als goed leider draag je bij aan de ontwikkeling van de mensen om hen heen & werk je continue aan je eigen ontwikkeling.
En net als met de instructies in een vliegtuig qua nood procedure… “Eerst zet je je eigen zuurstofmasker op en zorg je voor jezelf, pas daarna kun je voor andere zorgen”. 

Veel inspirerende voorbeeld leiders, denk aan Nelson Mandela, Elon Musk, Ophra Winfield, hebben met elkaar gemeen dat ze zich zijn blijven opstellen als leerling. Ze zijn leergierig en zien zichzelf als een eeuwige student en de wereld om hen heen als hun persoonlijke leerschool. 

Wat kun jij doen om een (betere) leider te worden?
Vanuit Mercademy hanteren we onderstaand model. Door 4 verschillende intelligenties te ontwikkelen kun jij jouw leiderschapskwaliteiten  versterken.

Als onze trainingen op het gebied van leiderschap, coachingsvaardigheden, teambuilding of verander-aanpakken zijn gebaseerd op dit model. 

Meer weten?

Pin It on Pinterest

Share This