fbpx

Ik merk dat er veel mensen zijn die de perceptie hebben dat door met Agile en Scrum te gaan werken, alle problemen de wereld uit zijn. Een soort wonderolie. Ik stel me dan soms ook zo’n reclame voor met een slogan als ….

“Koop nu Scrum….  en al uw problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon”. 

En dat is jammer, want na verloop van tijd blijkt dat er nog steeds problemen zijn met projecten, dat er dingen gerealiseerd zijn die de klant liever anders had gewild of duurt alles toch langer dan gedacht. Met een grote kans dat men dan zegt … “zie je wel, dat Agile werken (of Scrum) is ook geen oplossing”

Mijn mening:

  • Agile werken is gaat uit van een mindset en principes. Scrum is een manier om Agile te worden.
  • Agile werken is een vaak een cultuur verandering. En een cultuur veranderen… dat is nog niet zo simpel.
    • Ten eerste kost het heel veel tijd, geduld en ongemak.
    • Ten tweede zijn er heel veel professionals met een advies hoe je dit zou kunnen doen en ieder weer met aan andere mening.

Als je als directie een cultuur wilt veranderen… begin dan eerst bij jezelf. Durf in de spiegel te kijken met elkaar en te reflecteren. En daar is heel veel moed en vertrouwen voor nodig.
Geef zelf het goede voorbeeld en hou dit vast. Medewerkers voelen feilloos aan wanneer de directie of het management er echt zelf in gelooft en ervoor wil gaan of dat het slechts goed bedoelde “window-dressing” is.

“Be the change you want to see in your organisation or the world”

Een praktijkvoorbeeld.

Gisteren was ik als deelnemer op een bijeenkomst waar ik het volgende mee maakte.
We waren met een aantal werkgroepen van een beroepsvereniging aan de slag om met elkaar te brainstormen over een invulling van een een congres voor die beroepsvereniging. Na een uur intensief werken, werden ideeën uit de subgroepjes in een halve minuut gepitcht aan de andere aanwezigen. Halverwege komt een bestuurslid binnen, schuift achterin de zaal aan een tafel en begint druk op zijn tablet te tikken.
Na onze pitches en een kort break krijgt hij het woord. Hij wil graag onze expertise en denkkracht inzetten om een publicatie te maken over een bepaald onderwerp. Zijn woorden waren “Wij vanuit het bestuur willen niet meer vanuit onze ivoren toren dingen bepalen, maar jullie graag meer betrekken bij de toekomst”.

Vraag: Wat klopt er niet in bovenstaande situatie? Hoe groot acht je de kans dat de werkgroepen vol enthousiasme nog  een keer hun (vrijwilligers) tijd en energie inzetten om iets te doen voor deze beroepsvereninging? Hoe groot acht je de kans dat het bestuur iets gaat doen met de output van de pitches.

Bovenstaand real live voorbeeld ben ik helaas in diverse organisatie vaak tegengekomen in diverse settings.

Wat is cultuur?

Cultuur is een delicaat en tegelijk robuust iets. Cultuur fascineert mij. Of het nu gaat om landen, familie cultuur of organisatie cultuur.

  • Cultuur is er, maar je ziet het niet.
  • Cultuur kun je voelen. Je merkt het als je ergens binnen komt.
  • Cultuur bestaat uit heel veel ongeschreven regels, die we onszelf vaak niet bewust zijn.
  • Kent verschillende kleuren
  • Cultuur zit in de zogenaamde onderstroom.
  • Cultuur uit zich in de inrichting van het kantoor. Als ik ergens nieuw binnenkom ontdek ik al snel diverse cultuur uitingen als “hoe is de toegang geregeld”, “hoe is de vergaderzaal ingericht” of “wat ligt er wel of niet bij het koffieapparaat”. Fascinerend welke  cultuur informatie er te ontdekken valt als je door je oogharen heenkijkt.

 

Veel organisaties onderschatten de kracht en robuustheid van cultuur en cultuur heeft heel veel te maken met het slagen of falen van een verandering.

“Scrum is slechts een mogelijk hulpmiddel om Agile te worden, waarbij cultuur geraakt wordt”

Wat ik vooral wil voorkomen is dat een manier van werken waar medewerkers en klanten heel tevreden van kunnen worden (en als gevolg daarvan ook de organisatie) met het badwater wordt weggegooid alsvoren het succesvol kan zijn.

TIP: Neem de tijd om met elkaar over cultuur en haar uitingsvormen te praten.

TIP voor moedige leiders: Neem de tijd om met elkaar te praten over wat de beoogde veranderingen voor jullie persoonlijk betekenen. Dit vereis dat je jezelf kwetsbaar en open durft op te stellen.

“Verwondering is het begin van alle wijsheid ~ Aristoteles”

Pin It on Pinterest

Share This