fbpx
Welke kwaliteiten moet een groot leider tegenwoordig in de 21e eeuw hebben?
Er bestaan allerlei programma’s om leiderschap aan te leren, variërend van eendaagse workshops tot bedrijfstrainingen.
Maar de kans is groot dat ze weinig effect hebben. In deze openhartige lezing vertelt Roselinde Torres hoe ze zich al 25 jaar bezighoudt met het observeren van grote leiders in de praktijk.
Op basis van onderzoek bij 400 bedrijven schets Roselinde 3 cruciale aspecten voor het soort leiderschap dat nodig is in de 21e eeuw.

Velen van ons zien een leider als een superheld die alles weet recht van lijf en leden, die bevelen uitdeelt en z’n volgelingen beschermt. Maar dat is een beeld uit het verleden. Wat ook tot het verleden behoort, zijn de programma’s die leiderschap kweken en die gebaseerd zijn op succesmodellen voor een wereld die voorbij is, en niet zoals die nu bestaat, of zoals die in de toekomst zal zijn.

Goed (persoonlijk) leiderschap in de 21ste eeuw wordt bepaald door drie aspecten.

 1. Ben je gericht op op het creëren van de toekomst i.p.v. er op reageren?
  Een groot leider leest veel, onderzoekt veel, maakt grensverleggende reizen (ook innerlijk).  Grote leiders richten hun ogen niet op de grond voor hen, maar op wat er achter elke hoek schuilt.
 2. Heb jij een netwerk om je heen van mensen die anders zijn, denken, doen, er uit zien, dan dat jij doet? En waar je je ook goed bij voelt?
  Grote leiders begrijpen dat het hebben van een netwerk dat meer divers is leidt tot betere oplossingen en groei.
 3. Durf jij anders te zijn?
  Heb je voldoende moed om te stoppen met een patroon dat je gewend bent te doen? Durf jij risico’s te nemen.
  Ben je emotioneel sterk genoeg om weerstand te kunnen bieden aan mensen die zeggen dat je idee naïef is of roekeloos of gewoonweg stom.

Niet de traditionele leiderschaps- programma’s, maar je antwoord op deze drie vragen bepaalt hoe effectief je bent als leider in de 21ste eeuw.

Pin It on Pinterest

Share This