fbpx

(RE)Inventing your future

In een snel veranderende wereld is het essentieel om mee te veranderen. Dat geldt niet alleen voor organisaties, maar ook voor individuele medewerkers

Inmiddels ben ik mijn eigen persoonlijke – Personal Business Model Canvas – voor de 2e keer aan het maken. Dit omdat ik ontslag heb genomen en voor mezelf ben begonnen. Op weg naar dit besluit had ik een jaar geleden ook al een canvas gemaakt. Het maken van het canvas was één van mijn  hulpmiddellen, om dit besluit te kunnen nemen.

Een persoonlijke soort APK is altijd handig om eens in de zoveel jaar een keer te doen. Ten slotte is “niets veranderlijker dan de mens”. Daarnaast verandert onze omgeving is ook continue.

Stel je wel eens één van onderstaande vragen aan jezelf?

  • Wil/kan ik doorgroeien in een hogere functie?
  • Wil/kan ik doorgroeien naar een breder of ander takenpakket?
  • Wil/kan ik doorgroeien door naar een ander bedrijf te gaan?
  • Wil/kan ik voor mezelf beginnen?

Wat kan helpen, is een eenvoudige, effectieve aanpak die is afgestemd op de moderne werkomgeving en onze persoonlijke behoeften. En daar helpt het -Personal Business Model Canvas- bij. Het is een uitstekend raamwerk om een carrière te beschrijven, te analyseren en opnieuw uit te vinden.

Waarom een Personal Business Model Canvas maken?
  • Business Model You is een persoonlijk businessmodel om je eigen carrière te laten groeien.
  • Net als businessmodellen voor bedrijven, helpt Personal Business Model Canvas te begrijpen hoe je als professional kan mee veranderen in een veranderende omgeving.
  • Het persoonlijk businessmodel bestaat uit negen met elkaar samenhangende bouwstenen. Deze blokjes en samenhang zorgen voor overzicht en daardoor beter inzicht in jouw drijfveren en doelen.

In een persoonlijk businessmodel ben jijzelf de key resource. Denk hierbij aan jouw interesses, vaardigheden en capaciteiten en persoonlijkheid.

Een persoonlijk businessmodel (in de vorm van het Personal Business Model Canvas) houdt rekening met niet-kwantificeerbare ‘zachte’ kosten(zoals stress) en ‘zachte’ benefits (zoals voldoening). Het organisatiebusinessmodel houdt over het algemeen alleen rekening met geldelijke kosten en benefits.

Meer informatie en template:

Een handige (Nederlandse) uitleg is te downloaden bij managementboek. En het boek zelf.

Een blanco Business Model You canvas is hier te downloaden.

TIP: Het meest handige is wanneer de canvas op een zo groot mogelijk vel uitgeprint en opgehangen wordt. Werk met post-its op de canvas en schrijf op elke Post-it maximaal 1 woord of een korte zin.

Laat anderen kijken naar je persoonlijke business model. Dit geeft je een enorme verrijking doordat de ander vragen stelt en feedback geeft op je canvas.

Mijn eigen voorbeeld: Eigen Personal Business Model Canvas

Veel succes

Meer op het gebied van persoonlijke ontwikkeling

Live Your Purpose programma (online)

Live Your Purpose programma (online)

In 3 stappen naar jouw Purpose Ontdek je Purpose Obstakels en angsten overwinnen Zet jouw Purpose in de wereld Dit alles ontdek je in boeiende opdrachten en lessen. Een e-cursus met inspiratie,  voorbeelden, opdrachten en oefeningen. Het Live Your Purpose programma...

De 4 dimensies van intelligentie workshop

De 4 dimensies van intelligentie workshop

Heb je wel eens het idee dat er meer in je zit, dan je nu kan laten zien? Heb je wel eens moeite om je verlangen te duiden? Weet jij wat je wil van het leven? Zou jij meer rust en daadkracht willen krijgen? Jouw 4 dimensies van  intelligentie kunnen je helpen bij één...

Workshop Leren loslaten voor meer zelfsturing in teams

Workshop Leren loslaten voor meer zelfsturing in teams

Keer op keer blijkt dat het moeilijkste onderdeel van zelfsturende teams creëren is het durven loslaten van het team en er op vertrouwen dat de mensen doen wat ze moeten doen. Loslaten is trouwens niet hetzelfde als laten vallen. Het vraagt van begeleiders,...

Ontvang de inspiratie nieuwsbrief

en blijf op de hoogte.
* verplicht veld

Pin It on Pinterest

Share This