fbpx

(RE)Inventing your future

In een snel veranderende wereld is het essentieel om mee te veranderen. Dat geldt niet alleen voor organisaties, maar ook voor individuele medewerkers

Inmiddels ben ik mijn eigen persoonlijke – Personal Business Model Canvas – voor de 2e keer aan het maken. Dit omdat ik ontslag heb genomen en voor mezelf ben begonnen. Op weg naar dit besluit had ik een jaar geleden ook al een canvas gemaakt. Het maken van het canvas was één van mijn  hulpmiddelen, om dit besluit te kunnen nemen.

Een persoonlijke soort APK is altijd handig om eens in de zoveel jaar een keer te doen. Ten slotte is “niets veranderlijker dan de mens”. Daarnaast verandert onze omgeving is ook continue.

Stel je wel eens één van onderstaande vragen aan jezelf?

  • Wil/kan ik doorgroeien in een hogere functie?
  • Wil/kan ik doorgroeien naar een breder of ander takenpakket?
  • Wil/kan ik doorgroeien door naar een ander bedrijf te gaan?
  • Wil/kan ik voor mezelf beginnen?

Bij deze vragen helpt het -Personal Business Model Canvas-. Het is een uitstekend raamwerk om werk te beschrijven, te analyseren en opnieuw uit te vinden.

Waarom een Personal Business Model Canvas maken?
  • Business Model You is een persoonlijk businessmodel om je eigen werkgeluk te laten groeien.
  • Net als businessmodellen voor bedrijven, helpt het Personal Business Model Canvas te begrijpen hoe je als professional kan mee veranderen in een veranderende omgeving.
  • Het persoonlijk businessmodel bestaat uit negen met elkaar samenhangende bouwstenen. Deze blokjes en samenhang zorgen voor overzicht en daardoor beter inzicht in jouw drijfveren en doelen.

In een persoonlijk businessmodel ben jij zelf de key resource. Denk hierbij aan jouw interesses, vaardigheden en capaciteiten en persoonlijkheid.

Een persoonlijk businessmodel (in de vorm van het Personal Business Model Canvas) houdt rekening met niet-kwantificeerbare ‘zachte’ kosten(zoals stress) en ‘zachte’ benefits (zoals voldoening). Het organisatiebusinessmodel houdt over het algemeen alleen rekening met geldelijke kosten en benefits.

Meer informatie en template:

Een handige (Nederlandse) uitleg is te downloaden bij managementboek. En het boek zelf.

Een blanco Business Model You canvas is hier te downloaden.

Wil je samen met anderen vormgeven aan jouw droom, business of levensmissie? Meer duidelijkheid krijgen over je talenten, drijfveren en verlangens? Dan kan via het LiveYourPurpose.nl platform.

 

TIP: Het meest handige is wanneer je de canvas op een zo groot mogelijk vel uitgeprint en ophangt. Werk met post-its op de canvas en schrijf op elke Post-it maximaal 1 woord of een korte zin. 

Laat anderen kijken naar je persoonlijke business model. Dit geeft je een enorme verrijking doordat de ander vragen stelt en feedback geeft op je canvas.

 

Mijn eigen voorbeeld: Eigen Personal Business Model Canvas

Veel succes

Meer op het gebied van persoonlijke ontwikkeling

Live Your Purpose programma (online)

Live Your Purpose programma (online)

In 3 stappen naar jouw Purpose: Ontdek je Purpose. Overwin obstakels en belemmerende overtuigingen. Presenteer jezelf succesvol, door dit als een project aan te pakken. Ontdek jouw kwaliteiten, passie en krachten door boeiende opdrachten en lessen. Een e-cursus met...

Mindfulness op het werk workshop

Mindfulness op het werk workshop

Voorkom burn-outs en ziekteverzuim door een mindfulness op het werk workshop. Een introductie van 2,5 uur voor passievolle professionals die teveel stress ervaren.

De 4 dimensies van intelligentie workshop

De 4 dimensies van intelligentie workshop

Heb je wel eens het idee dat er meer in je zit, dan je nu kan laten zien? Heb je wel eens moeite om je verlangen te duiden? Weet jij wat je wil van het leven? Zou jij meer rust en daadkracht willen krijgen? Jouw 4 dimensies van  intelligentie kunnen je helpen bij één...

Workshop: Jaardoelen moodboard

Workshop: Jaardoelen moodboard

Visualiseer en creëer daardoor jouw toekomst. Of die van je organisatie of team. Een krachtige tool om te bereiken waar je van droomt.

Ontvang de inspiratie nieuwsbrief

en blijf op de hoogte.
* verplicht veld

Pin It on Pinterest

Share This