fbpx

Je herkent vast wel dat vergaderingen vaak belangrijk zijn voor besluitvorming en het creëren van draagvlak.
In Agile omgevingen vindt besluitvorming meestal via interactieve bijeenkomsten plaats. Bij de lokale overheid is de interactie met de omgeving zoals bewoners belangrijk. Bij projecten speelt draagvlak creëren en onderhouden een grote rol. Bij woningcoöperaties en bouwprojecten wordt steeds vaker gewerkt met co-makers. Bij innovaties praten we over co-creatie. Allemaal bijeenkomsten waarbij het tijd en geld bespaart als een bijeenkomst goed is voorbereid. Waar bij een betere uitkomst wordt gekregen als er een proces begeleider is die zorgt voor een goed verloop van de bijeenkomst. Een moderator, een facilitator, een workshop begeleider die workshops verdieping trainingen heeft gevolgd.

Ontwerp en faciliteer jij wel eens interactieve meetings & workshops? 

De training Professioneel workshop leider gebaseerd op Facilitation Foundation van APMG geeft antwoord op vragen als:

 • Hoe ontwerp je nu een effectieve interactieve sessie?
 • Waar moet je allemaal mee rekening houden?
 • Wat voor werkvormen zijn er nog meer behalve (online) geeltjes plakken en brainstormen?
 • En als een groep met een werkvorm bezig is, hoe begeleid je dan de groepsdynamica?
 • Hoe zorg je dat introverte mensen ook gehoord worden en de potentiële wijsheid van de groep wordt ontsloten?
 • Hoe ga je om met weerstand?

“Had ik deze training maar eerder gevolgd, dat waren onze meetings veel effectiever geweest. Het had ons veel tijd en geld kunnen besparen.”

Herman

Manager

Voor wie?

De training Professioneel workshop leider (Facilitation Foundation) is voor iedereen met een aansturende of begeleidende rol in o.a. organisatieontwikkeling, projecten, IT en change management.

Projectmanagers, programmamanagers, portfoliomanagers, PMO medewerkers, business changemanagers, lean consultants, etc.

Iedereen die meer draagvlak wil en “wisdom of the crowd” kan gebruiken.

Een must-have voor Agile coaches en Scrum Masters.

 

Nog een leuk weetje: “Uit onderzoek blijkt dat Scrum Masters meer gaan verdienen als ze een facilitation training hebben gevolgd”Zie: https://goo.gl/EJxX65

“Ik was op zoek naar een opleiding met theorie en achtergronden voor het faciliteren van effectieve vergaderingen en bijeenkomsten. Deze opleiding biedt allebei. ”

Josephine Fietelaars

Projectmanager

Inhoud en onderwerpen

Workshoptools

In deze training leer je modellen, tools en technieken om effectief met groepen te werken. Tevens ontvang je het officiële APMG Facilitation “Develop your expertise” boek van Tony Mann.

De training combineert theorie en praktijk. Het theoriedeel vormt de voorbereiding op het examen. Ook besteden we aandacht aan het kunnen oefenen met enkele veel gebruikte technieken en werkvormen.

Een goede facilitator

Onderwerpen o.a.:

 • Verschil tussen taak (inhoud) en proces
 • 4 formats rondom groepscommunicatie
 • Niveaus van Process Awareness; Dysfunctional, Transitional en Process Aware groepen
 • Rol en doel van een facilitator
 • Voorbereiding van een event/workshop
 • Het MBTI concept (Myers Briggs Type Indicator®)
 • Diverse data collectie technieken en tools (oa brainstorming, SCA, Fishbone)
 • Besluitvormingstechnieken en tools (o.a. matrix model, Relative Importance Grid, stem technieken)
 • Implementatie modellen, tools en technieken
 • Omgaan met weerstand
 • Verschillen tussen online en offline workshops

Ik merk nu dat de stakeholders meer tevreden zijn en er rust en focus is in het team. De training  Facilitation Foundation is een aanrader voor elke ScrumMaster

Sander

Scrummaster

Resultaten

Na de training:

 • Ben je in staat om effectiever evenementen, workshops en bijeenkomsten te begeleiden. Dit kan zijn voor o.a. bijvoorbeeld projecten, business analyse, veranderingen, probleem analyse, operationele effectiviteit en Agile events.
 • Heb je meer vat op wat er nog meer speelt (naast de inhoud, in de onderstroom) van een meeting en hierdoor meer uit een meeting halen.
 • Ken je diverse modellen, tools en technieken om interactieve bijeenkomsten te kunnen ontwerpen en faciliteren.

HOOGSTE KWALITEIT
Met deze training verbinden we ons aan HWP Consulting als ATO (Accredited Training Organisation vanuit APMG). Onze training voldoet daarmee dan ook aan de hoogste kwaliteitseisen.

DE TRAINER

De trainer Mertine Middelkoop van Mercademy, faciliteert zelf al jaren workshops rondom uiteenlopende vraagstukken, bij diverse organisaties. En kan dus vanuit de praktijk haar ervaringen delen. Zij is medeorganisator van de IPMA interessegroep Faciliteren voor projectprofessionals.

Examen

Na afloop ben je gedeeltelijk voorbereid op het officiële APMG-examen Facilitation Foundation. Naast de training is enige zelfstudie nodig waarbij de studiebelasting circa 32 uur bedraagt.

Dit examen wordt afgenomen door APMG en is apart via ons aan te vragen

“Super leerzame training van zeer betrokken trainster Mertine. Zeker aan te bevelen voor iedereen die vaak te maken heeft met faciliteren van workshops, deep dives, retros, verandertrajecten en alle overige overleggen waar je wil samenwerken om op de meest effectieve wijze van tot het beste resultaat te komen!”

Karin Verbeek

Business Projectmanager

DUUR: Twee dagen (16 uur) of 4 avonden

Aantal deelnemers:  Minimaal 6 tot maximaal 10 personen

INVESTERING:

Offline  versie: 990,- (Inclusief heerlijke lunches, koffie/thee/fris & het facilitation boek van Tony Mann t.w.v. 118,- euro)

Investering online versie: 600,- (Inclusief het facilitation boek van Tony Mann t.w.v. 118,- euro)

Optioneel examen 231,-

Genoemde tarieven zijn exclusief BTW

Voor groepen/teams vanaf 6 personen is er een gereduceerd tarief.

DATA:

Offline: 23 & 24 november 2020  (Doorn)

Online:  4 avonden 7, 10, 15, 17 december 2020

 

Op zoek naar een projectstart workshop werkvorm? Kijk dan eens bij Droomcirkel om een project te starten – Dragon Dreaming project design

 

“Ik was een van de gelukkige om deze training te volgen, ik ben nu mij aan het voorbereiden op het examen. Het was een goede training waarin het Proces van faciliteren goed in wordt besproken. Het zorgt er voor dat je bewust bent van de rol als facilitator. Als projectmanager, scrummaster en coach een waardevolle training!”

Peter Rogier

Programma manager

“Mertine levert de ideale balans tussen tempo en resultaat, waarbij interventies en werkvormen perfect zijn afgestemd op de deelnemers, het te bereiken doel en de beschikbare tijd. Bovendien biedt zij warmte, rust en veiligheid, en ruimte voor een grap en een grol, zodat iedereen zich met plezier durft te laten zien.”

Dennis van der Spoel

Agile transitie consultant

Lees meer over faciliteren:

Pin It on Pinterest

Share This